Partner:
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pierwsze wyjście z mroku
Cominiarka Offline
Użytkownik

Liczba postów: 64
Reputacja: 0
Pierwsze wyjście z mroku
Debiutancki album zespołu Coma wydany w 2004 roku. Na album składają się utwory zarówno balladowe (Leszek Żukowski, Pasażer, 100 tysięcy jednakowych miast) jak i momenty ostrego brzmienia (m.in. Czas globalnej niepogody, Ocalenie czy tytułowe Pierwsze wyjście z mroku), a całość zwieńczona jest skocznym koncertowym utworem Skaczemy (oficjalnie nie wymieniony na płycie). Album otrzymał nagrodę Fryderyka za Album Roku w kategorii Rock w 2005 roku, oraz II miejsce za Album Roku w plebiscycie Teraz Najlepsi.

"Leszek Żukowski" 8:15
"Sierpień" 5:50
"Chaos kontrolowany" 4:31
"Pierwsze wyjście z mroku" 5:54
"Pasażer" 5:10
"Ocalenie" 5:25
"Spadam" 4:57
"Czas globalnej niepogody" 4:12
"Nie wierzę skurwysynom" 5:57
"100 tysięcy jednakowych miast" 6:43
"Zbyszek" 5:24
"Skaczemy" (utwór ukryty) 3:04

Co sądzicie o debiutanckim krążku?

prześwietlone oczy, prześwietlone neonami łby badania techniczne Warszawa, tęczowe włosy,
prześwietlony byt, ultrafioletowe łzy i my, jak prześwietlony film
03-05-2012 09:27 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
matrani Offline
Użytkownik

Liczba postów: 55
RE: Pierwsze wyjście z mroku
Leszek Żukowski <3 Wspaniały utwór i naprawdę świetny na otwarcie kariery. Lubie bardzo tę płytkę, nie jest tak dobra jak druga ale też nosi ^^ No i fajne jest 100 000 jednakowych miast... ma taki inny elektroniczny klimat. W sumie nie lubie tylko Nie wierze skurwysynom, drażni mnie wulgarność tekst, niepotrzebna jak dla mnie. No i Pasażer nigdy mi się nie podobał za bardzo, jakiś taki nijaki a przy tym napuszony okropnie.

Jestem głupia jak Śruby nierdzewne. Czas to powiedzieć - honda accord to jest to.
03-07-2012 08:42 PM
Cugor Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 29
W sumie to nie jestem wielkim znawcą ich plyt, często nawet nie wiem z której płyty jest dany utwór. I chyba tylko tą calą znam i lubie większą część kawałków z niej. Mają taki dziwny klimat którego często brakuje rapowi. Jeszcze gdyby nie te koślawe teksty to byłaby super płytka.

Razem z chłopakami chodzimy po mieście
Kilkanaście Ogłoszenia Śląsk centymetrów ponad chodnikami
Taktowani przez dwa tysiąc dwieście
Przygniatani Tona.net.pl problemami
Ciągle na podeście
Z mikrofonami w ciągłym manifeście
03-10-2012 05:08 PM
martynika Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 34
Moja ulubiona płyta! Najbardziej chyba lubię "Leszka Żukowskiego" i "spadam" - lubię sobie śpiewać te dwa utwory, nawet pod prysznicem Oczko

Czasami wolę być zupełnie sam... Bezładnie tańczyć na granicy zła... I może stoczyć się na samo dno... Czasami wolę to niż czułość waszych obcych rąk...
- Leszek Żukowski
03-12-2012 12:56 AM
BezkarnieCytrynowa Offline
Użytkownik

Liczba postów: 50
Mnóstwo super kawałków które świetnie wypadają na koncertach, "spadam", "Leszek Żukowski", "100 tysięcy jednakowych miast", "Zbyszek"... Nie wyobrażam sobie Comy bez tych utworów Duży uśmiech

popołudnia, bezkarnie cytrynowe... i bezalkoholowa. Co http://www.sklepisostar.pl/ dzień.
03-12-2012 11:21 AM
martynika Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 34
Bo Coma bez pierwszej płyty to by nie była Coma. Moim zdaniem każda kolejna płyta jest inna, ich płyty różnią się między sobą, ale tę jedną płytkę to po prostu kocham - jest spójna i fantastyczna, taka... COMOWA!

Czasami wolę być zupełnie sam... Bezładnie tańczyć na granicy zła... I może stoczyć się na samo dno... Czasami wolę to niż czułość waszych obcych rąk...
- Leszek Żukowski
03-12-2012 02:20 PM
matrani Offline
Użytkownik

Liczba postów: 55
100 tysięcy jednakowych miast jest rzeczywiście też super, takie dziwne troche... pierwszy raz jak słuchałam to sie aż zdziwiłam... takie elektroniczne granie... nie pasowało mi do albumu. Ale z biegiem czasu uważam to za jeden z najbardziej klimatycznych utworów na płytce. Zwłaszcza, że ma taki senny, mglisty klimat.

Jestem głupia jak Śruby nierdzewne. Czas to powiedzieć - honda accord to jest to.
03-13-2012 04:39 PM
Barteg Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 39
Od tego się zaczęło... Uśmiech Rewelacyjny krążek, niemalże wszystkie utwory są moimi ulubionymi... No i "Leszek Żukowski" Duży uśmiech Świetna robota Uśmiech

Czas mija cały czas - a ja nie wiem co robić, może coma pomoże ?
03-15-2012 01:49 AM
Dobry Sąsiad Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 16
Leszek Żukowski najlepszy, o tak. Wprawdzie nie jest imo ta płyta tak dobra, jak druga, ale też bardzo mocne nagranie. Świetne dzwięki i klimat. "Nie wierzę skurwysynom" rządzi, bardzo energetyczny kawałek.

To u mnie wzniosła krzyk herbata.
03-19-2012 06:39 PM
Azbestos Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 33
Jak na debiut, to bardzo, bardzo dobrze Uśmiech Nie słucham jakoś szalenie dużo, ale cenię jako wstęp do całej historii.

[align=center][b][color=#696969][size=large][font=Times New Roman]widzę ostrość na nieskończoności, to
nieskończoność nabiera
03-20-2012 04:45 PM
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Reklama:

roznoszenie ulotek poznań

projektowanie wnętrz wrocław