Pierwsze wyjście z mroku - Wersja do druku +- Forum Coma (http://www.forum-coma.pl) +-- Dział: Zespół Coma (/forum-1.html) +--- Dział: Twórczość (/forum-4.html) +--- Wątek: Pierwsze wyjście z mroku (/thread-12.html) Strony: 1 2 |
Pierwsze wyjście z mroku - Cominiarka - 03-05-2012 09:27 AM Debiutancki album zespołu Coma wydany w 2004 roku. Na album składają się utwory zarówno balladowe (Leszek Żukowski, Pasażer, 100 tysięcy jednakowych miast) jak i momenty ostrego brzmienia (m.in. Czas globalnej niepogody, Ocalenie czy tytułowe Pierwsze wyjście z mroku), a całość zwieńczona jest skocznym koncertowym utworem Skaczemy (oficjalnie nie wymieniony na płycie). Album otrzymał nagrodę Fryderyka za Album Roku w kategorii Rock w 2005 roku, oraz II miejsce za Album Roku w plebiscycie Teraz Najlepsi. "Leszek Żukowski" 8:15 "Sierpień" 5:50 "Chaos kontrolowany" 4:31 "Pierwsze wyjście z mroku" 5:54 "Pasażer" 5:10 "Ocalenie" 5:25 "Spadam" 4:57 "Czas globalnej niepogody" 4:12 "Nie wierzę skurwysynom" 5:57 "100 tysięcy jednakowych miast" 6:43 "Zbyszek" 5:24 "Skaczemy" (utwór ukryty) 3:04 Co sądzicie o debiutanckim krążku? RE: Pierwsze wyjście z mroku - matrani - 03-07-2012 08:42 PM Leszek Żukowski <3 Wspaniały utwór i naprawdę świetny na otwarcie kariery. Lubie bardzo tę płytkę, nie jest tak dobra jak druga ale też nosi ^^ No i fajne jest 100 000 jednakowych miast... ma taki inny elektroniczny klimat. W sumie nie lubie tylko Nie wierze skurwysynom, drażni mnie wulgarność tekst, niepotrzebna jak dla mnie. No i Pasażer nigdy mi się nie podobał za bardzo, jakiś taki nijaki a przy tym napuszony okropnie. RE: Pierwsze wyjście z mroku - Cugor - 03-10-2012 05:08 PM W sumie to nie jestem wielkim znawcą ich plyt, często nawet nie wiem z której płyty jest dany utwór. I chyba tylko tą calą znam i lubie większą część kawałków z niej. Mają taki dziwny klimat którego często brakuje rapowi. Jeszcze gdyby nie te koślawe teksty to byłaby super płytka. RE: Pierwsze wyjście z mroku - martynika - 03-12-2012 12:56 AM Moja ulubiona płyta! Najbardziej chyba lubię "Leszka Żukowskiego" i "spadam" - lubię sobie śpiewać te dwa utwory, nawet pod prysznicem RE: Pierwsze wyjście z mroku - BezkarnieCytrynowa - 03-12-2012 11:21 AM Mnóstwo super kawałków które świetnie wypadają na koncertach, "spadam", "Leszek Żukowski", "100 tysięcy jednakowych miast", "Zbyszek"... Nie wyobrażam sobie Comy bez tych utworów RE: Pierwsze wyjście z mroku - martynika - 03-12-2012 02:20 PM Bo Coma bez pierwszej płyty to by nie była Coma. Moim zdaniem każda kolejna płyta jest inna, ich płyty różnią się między sobą, ale tę jedną płytkę to po prostu kocham - jest spójna i fantastyczna, taka... COMOWA! RE: Pierwsze wyjście z mroku - matrani - 03-13-2012 04:39 PM 100 tysięcy jednakowych miast jest rzeczywiście też super, takie dziwne troche... pierwszy raz jak słuchałam to sie aż zdziwiłam... takie elektroniczne granie... nie pasowało mi do albumu. Ale z biegiem czasu uważam to za jeden z najbardziej klimatycznych utworów na płytce. Zwłaszcza, że ma taki senny, mglisty klimat. RE: Pierwsze wyjście z mroku - Barteg - 03-15-2012 01:49 AM Od tego się zaczęło... Rewelacyjny krążek, niemalże wszystkie utwory są moimi ulubionymi... No i "Leszek Żukowski" Świetna robota RE: Pierwsze wyjście z mroku - Dobry Sąsiad - 03-19-2012 06:39 PM Leszek Żukowski najlepszy, o tak. Wprawdzie nie jest imo ta płyta tak dobra, jak druga, ale też bardzo mocne nagranie. Świetne dzwięki i klimat. "Nie wierzę skurwysynom" rządzi, bardzo energetyczny kawałek. RE: Pierwsze wyjście z mroku - Azbestos - 03-20-2012 04:45 PM Jak na debiut, to bardzo, bardzo dobrze Nie słucham jakoś szalenie dużo, ale cenię jako wstęp do całej historii. |